CM projects
CM projects

Krapte op de arbeidsmarkt blijft

Schrijver

admin

Gepubliceerd op

mei 16, 2023

De krapte op de arbeidsmarkt in Nederland blijft onverminderd groot. Het aantal openstaande vacatures blijft enorm en dat betekent dat veel bedrijven staan te springen om nieuw personeel. Aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar stonden er maar liefst 437.000 vacatures open, net zoveel als aan het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar. De handel, zakelijke dienstverlening en de zorg zijn de bedrijfstakken waar de meeste mensen nodig zijn.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van statistiekbureau CBS geeft aan dat de arbeidsmarkt nog niet afkoelt en er geen sprake is van een omslag. “De krapte op de arbeidsmarkt is onverminderd groot”, aldus van Mulligen.

In de zorg kwamen er 3.000 vacatures bij en stonden er aan het einde van het kwartaal 67.000 vacatures open. In de cultuur, recreatie en overige dienstverlening nam het aantal toe naar 14.000. In de handel staan er maar liefst 85.000 vacatures open.

Opvallend genoeg nam de werkloosheid in het eerste kwartaal van dit jaar licht af met 2.000, waardoor het aantal werklozen op 357.000 uitkwam. Dit komt neer op 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het gaat hierbij om mensen die geen betaald werk hebben, maar wel recent naar werk hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn.

Wat betekent dit nu eigenlijk voor werkzoekenden? Het betekent in ieder geval dat de banen voor het oprapen liggen. Werkzoekenden hebben op dit moment de luxe om uit verschillende vacatures te kiezen. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg zijn er veel kansen. Werkgevers zullen hun best moeten doen om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden om zo de juiste mensen aan te trekken.

Voor werkgevers betekent de krapte op de arbeidsmarkt dat ze creatiever moeten zijn in het aantrekken van personeel. Denk hierbij aan het bieden van opleidingen en trainingen om zo werknemers te helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk om de juiste wervingskanalen te gebruiken om de juiste mensen aan te trekken.

Kortom, de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland blijft groot. Dat betekent dat er heel veel kansen zijn voor werkzoekenden, en wij bij CM, als professioneel en ervaren recruitmentbureau, kunnen daarbij helpen. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij werken samen met bedrijven in verschillende sectoren om zo de beste kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. Tevens, kunnen niet alleen werkzoekenden kunnen bij ons terecht. Ook werkgevers die op zoek zijn naar talentvolle en gemotiveerde kandidaten kunnen bij CM terecht. Wij bieden maatwerk oplossingen voor elke recruitment uitdaging en zorgen ervoor dat onze klanten de beste kandidaten aantrekken. En dat is belangrijk, want in de huidige arbeidsmarkt is het vinden van de juiste kandidaten een uitdaging op zich. Maar met onze expertise en jarenlange ervaring in de recruitment branche, kunnen wij jou als werkgever helpen om jouw organisatie te versterken met de beste kandidaten.

Dus ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in één van de sectoren waar veel vraag is naar nieuwe werknemers, of ben jij als werkgever op zoek naar de beste kandidaten? Bij CM ben je aan het juiste adres!