CM projects
CM projects

‘’4 op de 10 jongeren vertrekt als de werkgever niets aan duurzaamheid doet’’

Schrijver

admin

Onderwerp Werkgevers
Gepubliceerd op

november 13, 2023

In een wereld die steeds meer bewust wordt van de urgentie van duurzaamheid, spelen jongeren een cruciale rol in het aandringen op positieve verandering. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 4 op de 10 jongeren overweegt hun werkgever te verlaten als er geen inspanningen worden geleverd op het gebied van duurzaamheid. Laten we eens dieper ingaan op waarom duurzaamheid zo belangrijk is voor deze nieuwe generatie en hoe werkgevers hierop kunnen inspelen.

Duurzaamheid als prioriteit
De jongere generatie hecht aanzienlijk belang aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze zijn goed geïnformeerd over de impact van menselijke activiteiten op de planeet en zijn vastbesloten om bij te dragen aan een betere toekomst. Werknemers van nu willen niet alleen een salaris, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Dit streven naar een positieve impact weerspiegelt zich in hun carrièrekeuzes en werkplekvoorkeuren.

Werkgevers met een duurzaamheidsvisie
Werkgevers die duurzaamheid serieus nemen, plukken daar niet alleen de voordelen van op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar trekken ook talent aan en behouden dat talent. Organisaties die zich inzetten voor duurzame praktijken demonstreren hun verantwoordelijkheid voor de samenleving en het milieu, waardoor werknemers zich gemotiveerd en betrokken voelen.

Concrete stappen naar duurzaamheid
Hoe kunnen werkgevers tegemoetkomen aan de verwachtingen van jonge werknemers met betrekking tot duurzaamheid? Hier zijn enkele concrete stappen die ze kunnen zetten:

 1. Implementeer duurzaamheidsbeleid
  Stel een duidelijk en concreet duurzaamheidsbeleid op dat de inzet van de organisatie voor milieubehoud en maatschappelijke verantwoordelijkheid weerspiegelt.
 2. Educatie en bewustwording
  Organiseer workshops, seminars en trainingen over duurzaamheid om het bewustzijn van werknemers te vergroten en hen aan te moedigen duurzame praktijken te omarmen.
 3. Milieuvriendelijke werkplek
  Neem maatregelen om de werkplek milieuvriendelijker te maken, zoals recyclingprogramma’s, energiebesparende maatregelen en stimulansen voor duurzaam woon-werkverkeer.
 4. Betrokkenheid van werknemers
  Betrek werknemers bij duurzaamheidsinitiatieven en moedig hen aan om ideeën aan te dragen en deel te nemen aan projecten gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk van de organisatie.

  Conclusie
  Duurzaamheid is niet langer slechts een trend; het is een fundamenteel aspect geworden van de moderne samenleving en de arbeidsmarkt. Werkgevers die deze realiteit erkennen en actief streven naar duurzaamheid, zullen niet alleen jonge talenten aantrekken en behouden, maar ook bijdragen aan een betere wereld voor de toekomstige generaties.