CM projects
CM projects

Werving en Selectie: De kunst van het vinden van talent

Schrijver

Kim van Diepen

Onderwerp Werkgevers
Gepubliceerd op

april 12, 2024

Het vinden van de juiste persoon voor een vacature kan een uitdagende taak zijn, vooral in een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds competitiever wordt en specialistische vaardigheden steeds meer worden gevraagd. Gelukkig bestaat er een oplossing: werving en selectie. Maar hoe werkt dit precies? Hier beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over dit essentiële proces.

 1. Wat is werving en selectie?
  Werving en selectie is het proces van het vinden en plaatsen van de juiste kandidaat voor een openstaande functie. Het begint allemaal met het aantrekken van potentiële kandidaten, waarna een zorgvuldige selectie plaatsvindt om de beste match te vinden. De uiteindelijke kandidaat die wordt gekozen, krijgt de felbegeerde positie aangeboden.
 2. Hoe verloopt het werving en selectieproces?
  Het proces van werving en selectie kan variëren afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Sommige organisaties hebben een interne HR-afdeling die dit proces beheert, terwijl anderen externe wervingsbureaus inschakelen voor ondersteuning. Deze bureaus plaatsen vacatures, beheren sollicitaties en voeren selectiegesprekken om de meest geschikte kandidaten te vinden.
  Naast het passief plaatsen van vacatures, zijn er ook actieve wervingsmethoden, waarbij recruiters actief potentiële kandidaten benaderen via verschillende kanalen, zoals sociale media en professionele netwerken. Deze sourcers zoeken naar verborgen talenten die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.
 3. Waarom zou je werving en selectie gebruiken?
  Het inschakelen van werving en selectie kan vele voordelen bieden voor bedrijven, vooral voor diegenen zonder uitgebreide HR-afdeling. Externe wervingsbureaus kunnen de administratieve last verlichten en waardevolle tijd besparen door het gehele proces van kandidatenwerving en -selectie op zich te nemen. Hoewel dit een investering kan zijn, kan het zich uitbetalen in het vinden van de perfecte kandidaat voor de functie.
 4. Wat is het verschil met recruitment?
  Hoewel de termen “werving en selectie” en “recruitment” vaak door elkaar worden gebruikt, is er eigenlijk geen verschil tussen beide. Ze verwijzen allebei naar het proces van het vinden en aannemen van geschikte kandidaten voor openstaande posities.
 5. Wat is het verschil met detachering?
  In tegenstelling tot werving en selectie, waarbij de gekozen kandidaat direct in dienst treedt bij het bedrijf, houdt detachering in dat een externe organisatie personeel leent aan een bedrijf voor een bepaalde periode. Detachering biedt flexibiliteit voor zowel bedrijven als werknemers, maar verschilt van werving en selectie doordat de werknemers niet rechtstreeks in dienst zijn bij het bedrijf waar ze worden geplaatst.
  In een tijd waarin talent schaars is en de concurrentie om gekwalificeerde kandidaten hevig is, kan het gebruik van werving en selectie een cruciale rol spelen in het vinden van de juiste mensen voor de juiste posities. Met de juiste aanpak en partners kunnen bedrijven floreren door de kracht van werving en selectie te benutten.