CM projects
CM projects

De zomerse tijd voor verandering: Hoe een vakantie je carrière kan beïnvloeden 

Schrijver

admin

Onderwerp Werknemers
Gepubliceerd op

juli 20, 2023

De zomerperiode is aangebroken! De tijd waarin velen van ons genieten van welverdiende vakanties, ontspannen op tropische stranden en even helemaal tot rust komen. Maar wist je dat deze zomerse periode ook een uitstekend moment kan zijn om na te denken over je carrière? Na de zomervakantie komen mensen vaak tot het besef dat het roer om moet. Ze realiseren zich dat ze niet langer tevreden zijn met hun huidige baan en dat ze iets anders willen gaan doen. De term “post-vacation blues,” afkomstig uit de Verenigde Staten, omschrijft dit gevoel perfect. 

Bij CM, begrijpen we dat dit gevoel bij veel mensen leeft. Daarom willen we graag wat dieper ingaan op waar dit gevoel vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan. 

Waarom komt dit gevoel naar boven? 
Vakanties geven je de gelegenheid om even helemaal los te komen van je werk en om na te denken over jezelf. Je komt meer tot jezelf wanneer je in een andere omgeving bent, en dat zet je aan het denken: “Klopt mijn huidige werk nog wel met wie ik ben en wie ik wil zijn?” 

Wellicht dat deze gevoelens misschien al eerder sluimerden, maar dat je ze tijdens de drukte van het dagelijks leven negeerde. Op vakantie ben je vaak in de buurt van je partner of vrienden, wat uitgebreide gesprekken mogelijk maakt. Het gebruik van hen als klankbord helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten. 

Wat te doen met dit gevoel? 
Het is van groot belang om dit gevoel niet te negeren. Als het idee om van baan te veranderen zich aandient, dan is het de moeite waard om dit serieus te onderzoeken. Realiseer je dat geen enkele baan perfect is, maar als je gelooft dat je elders beter af zou zijn, waarom zou je dan blijven waar je niet gelukkig bent? 

Om dit gevoel te onderzoeken, kun je met verschillende mensen praten: je partner, vrienden, of zelfs een loopbaancoach. Ook het bekijken van vacatures kan je inzicht geven in wat je echt wilt. 

Onderneem actie, maar niet overhaast 
Belangrijk: praat eerst met je werkgever als je niet tevreden bent. Probeer samen oplossingen te vinden. Voel je na een tijd nog steeds ontevreden? Wees niet bang om uiteindelijk een beslissing te nemen. Veel mensen voelen zich opgelucht nadat ze de stap hebben genomen om van baan te veranderen. Het kan eng zijn, maar als je diep van binnen voelt dat je niet gelukkig bent en er niets aan kan veranderen, dan is het misschien beter om te gaan. 

De Zomer als Perfecte Tijd om een Nieuwe Baan te Zoeken 
De zomer wordt vaak gezien als een rustige periode op kantoor, maar juist deze tijd biedt talloze voordelen als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Bij CM geloven we dat de zomer zelfs de perfecte tijd kan zijn om je carrière een boost te geven. Hier zijn 8 redenen waarom: 

  1. Minder concurrentie: Veel mensen denken dat de zomer geen goede tijd is om te solliciteren, waardoor er minder concurrentie is op de arbeidsmarkt. 
  1. Recruiters en HR-managers hebben meer tijd: In de zomer zijn veel recruiters en HR-managers minder druk, waardoor ze meer tijd hebben om kandidaten te bekijken. 
  1. Bedrijven zoeken al voor na de zomer: Bedrijven beginnen vaak al in de zomer met het zoeken naar nieuwe medewerkers die na de zomer kunnen starten. 
  1. Meer interim-banen beschikbaar: In de zomer zijn er vaak meer tijdelijke vacatures beschikbaar om afwezige medewerkers te vervangen. 
  1. Gemakkelijker om je te focussen en vrij te vragen: In de zomer is het rustiger op kantoor, waardoor je je beter kunt focussen op je sollicitaties en gemakkelijker vrij kunt vragen voor sollicitatiegesprekken. 
  1. Aangenamere sollicitatiegesprekken: Het zomerse weer zorgt voor een positieve vibe en relaxte sfeer, wat sollicitatiegesprekken prettiger maakt. 
  1. Snellere sollicitatieprocedures: Recruiters willen vaak vacatures nog voor hun eigen vakantie invullen, waardoor procedures sneller kunnen verlopen. 
  1. Netwerken gaat vlotter: Door het lekkere weer zijn er veel buitenactiviteiten waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten en je netwerk kunt uitbreiden. 

Dus, benut de zomerse tijd om na te denken over je carrière en misschien wel de perfecte nieuwe baan te vinden! 

Bij CM staan we altijd voor je klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste baan die bij jou past. Wacht dus niet langer, maar onderneem actie. Geniet van de zomer en wie weet begin je na de vakantie aan een spannende nieuwe fase in je loopbaan!